Quin és el cost d'augmentar la potència contractada?

Ajustar la potència contractada als teus hàbits de consum és una de les mesures d'estalvi que a vegades passem per alt, però que pot ajudar notablement a reduir el cost de la nostra factura de la llum. Sovint tenim una potència contractada superior a la que necessitem, una cosa que repercuteix en el nostre consum i que fins i tot ens pot fer passar d'una modalitat de tarifa a una altra.

I si el que necessito és pujar la meva potència?

Parlem de diners. Per part d'Holaluz, el canvi de potència, si és per a baixar, té cost zero, però la distribuïdora cobrarà 9,04€ + IVA en concepte d'adaptacions tècniques. Si el que volem és pujar la potència, i el nostre butlletí elèctric indica que la instal·lació suporta la potència que volem contractar, a més d'aquests 9,04€ + IVA , haurem d'abonar a la distribuïdora els drets d'extensió, que seran de 17,37€ + IVA per kW sol·licitat, més els drets d'accés, de 19,70€ per cada kW sol·licitat. Els d'extensió es mantindran durant 3 anys, així que si abans d'aquest temps es va fer una altra modificació en el contracte o directament no hi havia llum, ens estalviarem aquest cost.

Algunes distribuïdores afegeixen un altre cost quan se'ls demana un augment de potència, a més dels quals ja hem esmentat. Quan un subministrament es dóna d'alta per primera vegada, la distribuïdora cobra, entre altres coses, un dipòsit de garantia l'import del qual es calcula tenint en compte una facturació teòrica d'unes 50 hores d'ús de la potència que haguem contractat. Si la instal·lació pertany a una d'aquestes distribuïdores i demanem un augment de potència, es recalcularà aquest dipòsit respecte a la nova potència i ens cobraran la diferència entre l'import del dipòsit inicial i l'actual.

Quant a la potència contractada que has de triar, pots triar qualsevol xifra que sigui múltiple de 0,1 kW, sempre que no superi la potència màxima admissible, estipulada en el butlletí elèctric. A més d'això, a partir d'ara, si vols activar la discriminació horària o si t'instal·len un nou comptador digital, ningú t'obligarà a normalitzar la teva potència en cas que tinguis un tram antic.
Et recordem que amb el canvi tarifari vigent des d'1 de juny de 2021 pots triar dos trams de potència independents.

Si la teva instal·lació no suporta la potència que vols contractar, hauràs de realitzar un nou butlletí elèctric, contractant un/a electricista acreditat/a. En realitat la distribuïdora pot sol·licitar el butlletí tant per a pujar com per a baixar potència i ha d'estar vigent (té una vigència de 20 anys).

Tenint en compte tot l'anterior, pot ser d'utilitat donar-li un cop d'ull a aquesta petita guia de la potència contractada.